Italiaanse kunstenaars kraken leegstaand huis in Laren

2 maanden geleden gepubliceerd

Vier Italiaanse kunstenaars verblijven sinds kort in een al dertig jaar leegstaand huis in Laren. De buurtbewoners zijn ontevreden over deze situatie.

Doornroosje Huis

De woning, die sinds 2004 leegstaat, is in de buurt bekend als het ‘Doornroosje Huis’. Tot vorig jaar was de woning volledig overwoekerd en onbereikbaar. Het was zelfs zo dichtgegroeid dat het huis vanaf de straat onzichtbaar was. Vorig jaar heeft de gemeente de tuin volledig leeggemaakt, tot ongenoegen van de buurtbewoners.

Krakers

De Italiaanse kunstenaars, die zichzelf beschrijven als een groep muzikanten, beweren dat ze gebruik maken van het Europese recht op huisvesting. Ze verklaarden dat ze geen geld hebben om huur te betalen en een plek om te wonen zochten. De kunstenaars zagen dat niemand voor de woning zorgde en dat de deur openstond.

Onrust in de buurt

De komst van de krakers heeft voor onrust gezorgd bij de buurtbewoners. Er wordt gevreesd voor de verkoopbaarheid van omliggende woningen. Daarnaast is er ongenoegen over het idee van een ‘opvangcentrum’ in hun buurt.

Juridische complicaties

Hoewel kraken strafbaar is, is uitzetting en eventuele bestraffing complex in dit geval. De eigenaar van het pand moet aangifte doen, maar deze is onvindbaar. Dit maakt het wettelijk moeilijk om de krakers uit het pand te zetten. De eigenaar bezit ook een leegstaand pand in Hilversum, dat eveneens overwoekerd is. De kans is groot dat de krakers nog een tijdje in het huis kunnen blijven wonen.