Onderzoek naar brugongeluk Lochem nog in volle gang

3 maanden geleden gepubliceerd

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) is momenteel bezig met een verkennend onderzoek naar het brugongeluk dat vorige week plaatsvond in Lochem. Het team van de OVV was snel ter plaatse na het ongeval en voert nu een eerste onderzoek uit. Binnenkort zal besloten worden of een officieel en uitgebreider onderzoek zal worden ingesteld.

Verkennend onderzoek

Tijdens een dergelijk verkennend onderzoek heeft de OVV ruime bevoegdheden. Zo kan het team foto’s maken, gesprekken voeren met betrokkenen en indien nodig zelfs spullen in beslag nemen. Dit heeft een woordvoerster van de OVV bevestigd. Het onderzoek van de Arbeidsinspectie loopt nog, waarbij het Openbaar Ministerie meekijkt.

Geen concrete verdenkingen

Op dit moment is er nog geen sprake van concrete verdenkingen van nalatig handelen door personen of betrokken bedrijven. Het instellen van een strafrechtelijk onderzoek is standaard bij ernstige ongevallen. De inspectie maakt proces-verbaal op van de bevindingen en het is daarna aan het OM om hier conclusies aan te verbinden.

Schade aan de brug

Het brugdek heeft door de vallende boog een flinke schade opgelopen en het deel waar de onderkant van de boog in moet worden gestoken, is verwrongen. Het is op dit moment onduidelijk of het brugdek ter plekke kan worden hersteld en of de schade invloed heeft op de spanning van het staal.

Vertraging

Het is inmiddels duidelijk dat het oorspronkelijke plan om de brug in de loop van juni over het Twentekanaal te plaatsen, niet haalbaar is. Hoeveel vertraging het incident uiteindelijk gaat opleveren, is nog niet te zeggen.