XR Achterhoek stelt actie tegen ForFarmers uit na tragisch ongeval in Lochem

3 maanden geleden gepubliceerd

De Achterhoekse tak van Extinction Rebellion, XR Achterhoek, heeft aangekondigd een geplande actie bij ForFarmers in Lochem uit te stellen. De beslissing werd genomen uit respect voor de lokale gemeenschap na een ernstig ongeval afgelopen woensdag waarbij twee mensen om het leven kwamen.

Respect voor rouwproces lokale gemeenschap

Volgens Merel Langenhoff, woordvoerder van de actiegroep, was de afweging om de actie uit te stellen snel gemaakt. XR Achterhoek en XR Zutphen hadden het plan om actie te voeren bij het kantoor van ForFarmers in Lochem. “Wij willen het rouwproces en de afhandeling van het grote ongeval niet verstoren”, aldus Langenhoff. “Het heeft veel impact op de Lochemse gemeenschap en wij zijn er zelf ook heel erg bedrukt onder.”

Het tragische ongeluk gebeurde bij de bouw van een nieuwe brug over het kanaal in Lochem. Twee mensen, een Belgische en Poolse man, kwamen om het leven toen een boog van de nieuwe oversteek tientallen meters naar beneden viel. Twee andere Belgische mannen raakten zwaargewond.

Actie onderdeel van landelijke Big Agro Estafette

De actie tegen ForFarmers was onderdeel van de landelijke actie Big Agro Estafette, geïnitieerd door XR Landbouw. XR Landbouw is van mening dat de Nederlandse landbouw drastisch moet veranderen en verwijt ForFarmers dat ze stikstof naar Nederland halen door het importeren van soja en palmolie.

Het is nog onbekend wanneer de actie zal worden ingehaald. “We kijken wat er landelijk op de agenda gaat gebeuren qua acties en wij komen dan met een nieuwe datum”, zegt Langenhoff.

Tweede actie voor XR Achterhoek

XR Achterhoek werd een half jaar geleden opgericht. De actie bij ForFarmers zou hun tweede grootschalige actie zijn na een eerder protest in Doetinchem. Twintig actievoerders blokkeerden toen eind december de Raadhuisstraat bij het ING-kantoor.